A jogok értünk vannak!

A Bleyer Jakab Közösség alapítása óta fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az olyan lehetőségekre, amelyek erősítik a magyarországi németség identitását. A magyar nemzetiségi jogi szabályozás sok lehetőséget kínál fel, ezek közül a legismertebb és leggyakrabban használt a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezése. Ehhez nem kell más, csupán a legfrissebb népszámlálási adatok alapján 10% nemzetiségi lakosság. Az országot járva szinte mindenhol találkozhatunk ezzel a jelenséggel. Jelen kampányunkban egy sokkal kevésbé ismert lehetőségre, a nemzetiségi névhasználatot kibővítő jogra kívánjuk felhívni a figyelmet. Ki ne találkozott volna azzal, hogy német nyelvterületen nem tudják leírni, kimondani a magyar nevét, vagy fordított esetben, a magyar hivatalokban értetlenkedtek az esetleges német keresztnéven. Ezt a dilemmát oldja fel a nemzetiségi név anyakönyvbe való bejegyzése, melynek köszönhetően a joggal élő állampolgár keresztnevének magyar, illetve német variánsát egyidejűleg használhatja, Magyarországon belül és kívül egyaránt.

Miért éri meg?

A nemzetiségi név megjelenik az adott személyijében is, így a személyi igazolvány használatakor folyamatosan találkozik nevének német változatával is. Milyen jó, ha nem csak szomszéd hív Stefannak, hanem ez a név hivatalos is.

Mennyivel egyszerűbb, ha nem kell német nyelvterületen a magyar helyesírási szabályok átadásával foglalkozni és egyszerűen csak a német keresztnevet kell bejegyeztetni a németnyelvű hivatalok rendszereibe.

Csak is akkor lehet a jövőben hatékonyan dolgozni a jogaink kibővítésén, ha a már meglévőkkel élünk. Épp ezért fontos, hogy éljünk a lehetőségekkel, amikre a jövőben hivatkozhatunk is.

Az sem utolsó dolog, hogy a barátoknak, családtagoknak büszkén mutathatjuk a személyi igazolványunkat: „Nézd, itt a nevem németül is!”

Hogyan készíttessük el az új személyi igazolványt?

Első lépésként meg kell találnunk keresztnevünk német megfelelőjét az MNOÖ által kiadott névjegyzékben (Magyarországi német utónevek jegyzéke). Ha megvan (például Istvánnak Stefan), meg kell írnunk egy kérvényt az anyakönyvvezetőnek (példakérvény). Amennyiben születési helyünk helyett máshol szeretnénk beadni a kérvényt, nincs más dolgunk, mint felhívni a születési helyünkön illetékes anyakönyvvezetőt, hogy töltse fel online a születési anyakönyvi kivonatunkat. Ezáltal az anyakönyvi kivonat módosítása az ország bármely településén kérvényezhető.

Ezt követően el kell mennünk a kiválasztott anyakönyvvezetőhöz*, hogy beadjuk a kérvényt. A kérvényben fontos, hogy szerepeljen, hogy azért kérvényezzük a nemzetiségi név bejegyzését, mert német nemzetiségűnek tartjuk magunkat. Sajnos, a csekély számú kérvény miatt sok helyütt nem is ismerik ezt a lehetőséget, ezért itt összefoglaltuk azokan a törvényeket, amelyek alapján az anyakönyv-kiegészítést végre kell hajtani. Fontos, hogy ez a folyamat ingyenes, amennyiben pénzt kérnek érte (illeték formájában), ennek megfizetését utasítsuk el és kérjünk írásos állásfoglalást, amit el lehet küldeni a nemzetiségi ügyekkel foglalkozó alapvető jogok biztoshelyettesének.

Az anyakönyvvezető helyben kiállítja a nemzetiségi névvel is ellátott új anyakönyvet, ami alapján bármelyik kormányablakban kérhetjük az új nemzetiségi névvel is ellátott személyi igazolványunkat. Amennyiben itt elakadnánk, ismét érdemes írásban kérni az állásfoglalást. Optimális esetben már meg is van az új személyi!

*Bizonyos esetekben csak időpontegyeztetés után lehetséges az anyakönyvvezetőnél az ügyinézés.